De vereenvoudiging van de schenktarieven voor vastgoed wierp haar vruchten af

Waterweelde - zuidgericht terras Luxe op de nieuwe dijk

Vlaming schonk bijna 13.000 woningen in 9 maanden

De verlaging en vereenvoudiging van de schenktarieven voor vastgoed (juli 2015) wierp haar vruchten af. Liefst 12.722 woningen werden de laatste 9 maanden weggeschonken in Vlaanderen. Dat betekent een explosie van liefst 150%. Een gigantisch succes, maar nu ook eentje met een kanttekening.

Pas op voor het addertje

Heb je pech en overlijdt degene aan wie je het vastgoed geschonken hebt eerder dan jij, dan kon je dat vastgoed vroeger belastingvrij terugnemen in jouw vermogen. Tot nu! Want voortaan wordt dit beding van terugkeer met 10% belast, als u er uitdrukkelijk voor kiest. Gebeurt het automatisch, dan blijft het belastingvrij.

Automatisch beding van terugkeer of optioneel?

Fiscalisten en notarissen raden daarom aan goed na te denken of u dit beding van terugkeer automatisch (en gratis) wil laten gebeuren of optioneel (met 10% belastingen). Dan heb je meer keuzevrijheid op het moment dat het noodlot toeslaat, maar daarvoor betaal je wel een prijs.

Fiscalisten en notarissen raden iedereen die al vastgoed schonk én iedereen die dat nog van plan is om na te gaan of hij het beding nog optioneel wil formuleren of niet. ‘Wie opteert voor het automatisch beding kan goedkoper terugschenken aan andere kinderen of kleinkinderen’, redeneert professor U Antwerpen Nicolas Geelhand. ‘Mijn voorkeur blijft het optioneel formuleren vanwege de vrijheid die het biedt. Baat het niet, dan schaadt het ook niet’, vindt Van Opstal daarentegen.

Een verwittigd man …

Net nu het aantal vastgoedschenkingen explodeert omdat Vlaanderen dit fors goedkoper maakte, dreigen schenkers van vastgoed dus opgezadeld te worden met een extra belastingfactuur van 10 procent als de begiftigde vroeger overlijdt. Toch geloven experten niet dat dit een rem zal zetten op de nieuwe populariteit van vastgoedschenkingen.

Waterweelde vastgoedschenkingen

Contacteer ons

Info & Bezoek
Verkoopskantoor Ostendia - Groep Caenen
Ostendialaan 21
(GPS-adres: Prinses Elisabethlaan 31-35)
8450 Bredene

T 059/ 44 10 44Residentie Waterweelde - Ostendialaan 21 - 8450 Bredene | Project by Ostendia Construct NV - ondernemingsnummer: BE 0834 845 544