Extra belasting dreigt voor schenkers vastgoed met pech

Waterweelde - zuidgericht terras Luxe op de nieuwe dijk

Extra belasting dreigt voor schenkers vastgoed met pech

Net nu het aantal vastgoedschenkingen explodeert omdat Vlaanderen vastgoed schenken fors goedkoper maakte, dreigen schenkers van vastgoed opgezadeld te worden met een extra belastingfactuur van 10 procent als de begiftigde te vroeg overlijdt.

In de negen maanden tot maart 2016 werden in Vlaanderen 12.722 woningen geschonken. Deze explosie met 150 procent levert de Vlaamse begroting volgens initiatiefnemend Vlaams Minister van Financiën Annemie Turtelboom 75 miljoen meer inkomsten op. Deze nooit eerder geziene populariteit is te danken aan de verlaging en vereenvoudiging van de schenktarieven voor vastgoed die de Vlaamse regering vorig jaar in juli doorvoerde. Ze deed dat in de hoop zo woningen die er nu maar ‘stonden te staan’ geactiveerd zouden worden. Negen maanden later blijkt die missie meer dan geslaagd.

De bijna 13.000 Vlamingen die de fors lagere tarieven aangrepen om vastgoed te schenken, zullen nu evenwel hun schenkingsakte tegen het licht moeten houden. Dat is te wijten aan een nieuw standpunt van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). Al die schenkingen bevatten namelijk de optie dat de schenker het pand kan ‘terugnemen’ in het ongelukkige geval dat de begiftigde eerst overlijdt, leert een rondvraag van de redactie. Dat ‘terugnemen’ kon tot nu toe belastingvrij. Maar Vlabel gaat voortaan 10 procent registratie te zullen heffen als de schenker deze optie benut.

Lees het volledige artikel

bron: De Tijd (netto.tijd.be)

Belasting voor schenkers vastgoed

Contacteer ons

Info & Bezoek
Verkoopskantoor Ostendia - Groep Caenen
Ostendialaan 21
(GPS-adres: Prinses Elisabethlaan 31-35)
8450 Bredene

T 059/ 44 10 44Residentie Waterweelde - Ostendialaan 21 - 8450 Bredene | Project by Ostendia Construct NV - ondernemingsnummer: BE 0834 845 544